S*Frostuddens sibiriskakatter

Historik:
Den sibiriska katten sägs härstamma från ryska immigranter som under 1700-talet tog med sig katter när de flyttade till Sibirien. Kanske kan man tacka det tuffa klimatet för sibbens vackra, tjocka päls och för att den utvecklades till en stark & frisk ras.
För oss i Sverige är den sibiriska katten en ung ras men redan i slutet på 1800-talet omnämns rasen, fast då som den ryska långhårskatten, i "Our cats" av Harrison Weirs.
På 1980-talet, då den sedan tidigare har kommit tillbaka till Ryssland, uppmärksammas den sibiriska katten av kattklubbar och dess popularitet tilltar. Det är under 80-talet som man medvetet börjar föda upp den sibiriska katten. Då Berlinmuren rivs sprids den sibiriska katten vidare till västeuropa.
År 2000 importas de 10 första sibiriska katterna som var tilltänkta för avel till Sverige. Enligt Sverak´s uppgifter så registrerades år 2005, 216 sibiriska katter i Sverige. Totalt fanns då ca 600 st.

Rasstandard:
Se den svenska rasstandarden på Sällskapet Sibirisk katt samt FIFe´s rasstandard.
Den sibiriska katten jämförs ofta med den Norska skogkatten och Maine coonen. Denna bild (som är hämtad från den spanska tidningen "El Gato del Monde") visar den utseendemässiga skillnaden mellan de tre raserna:

Rött=Maine coon, Grönt=Norsk skogkatt, Lila=Sibirisk katt

Temperament:
Alla sibiriska katter har sina egna personligheter men det som sägs vara typiskt för rasen är att den är aktiv, pratsam, social och läraktig. Många sibbar gillar vatten och är duktiga simmare. De är också duktiga jägare. Även om detta är en relativt livlig och aktiv ras så passar den ändå utmärkt som innekatt om man aktiverar den dagligen och kanske låter den ha en eller flera kattkompisar.

HCM:
HCM är en hjärtsjukdom som drabbar både raskatter och huskatter. Inom föreningen Sällskapet Sibirisk katt har man som mål att minska detta problem genom att alla uppfödare ska testa sina tilltänkta avelsdjur för hcm.
Läs mer om HCM.

Allergivänligheten:
Den sibiriska katten hävdas vara en av de kattraser som är allergivänliga. Detta tror man beror på att sibben saknar ett protein, FEL-D, och detta protein är ett av de ämnen som är mest allergiframkallande hos katter. Om den sibiriska katten saknar proteinet är inte vetenskapligt bevisat men både uppfödare och kattägare kan intyga att många allergiker faktiskt tål rasen bättre än vad de gör med övriga katter. Allergin är olika hos olika människor, vissa tolerar kanske en katt bra medan någon annan kanske inte tolerar den alls. Olika individer inom sibirisk katt är också olika allergiframkallande, ofta är också kattungar mer allergiframkallande än vuxna katter.